tisdag 5 oktober 2010

Tanke, handling

Vissa handlar först och låter bli att tänka. Tänk så rädda sverigedemokraterna är att pekas ut, fösas ihop och förpackas. Det förklarar deras val att projicera och måla fan på kyrkväggen när ord om humanism och hjärtlighet predikades.

Andra tänker först och handlar sedan. Journalisten Karin Hübinette lämnar sina public service-uppdrag sedan hennes syster Hillevi Engström blivit minister. Hübinettes moraliska kompass imponerar, och SVT blir ordentligt fattigare.

Och så finns de som handlar och tänker samtidigt. På cykeln på väg hem stannade jag till två gånger. Först var det en man på trottoaren som möjligen var förfriskad men det hindrade honom inte att dansa – med en ölburk mitt på skallen. Det såg vackert ut. Och vemodigt. Några kilometer senare var jag tvungen att ånyo kliva av sadeln och titta extra skarpt mot molnen. I flera plan rörde de sig hit och dit och om varandra som de nog aldrig gjort förut.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Svenska kyrkan bör vara neutral och följa guds ord. Inte propagera för en demonstration som riktar sig direkt mot Sverigedemokraterna. Den kyrkliga makten ska och bör vara skild från den politiska. Idag fick vi alla ett tydligt bevis på att det tyvärr inte är så.

Sedan kan man alltid fundera på om SD-riksdagsledamöterna skulle suttit kvar till talet var över. Undrar hur många av de övriga riksdagsledamöterna som skulle ha suttit kvar om biskopen predikat mot deras eget parti mitt i kyrkan. Vad tror du?

Mikael K sa...

Att det just handlar om projicering.

Eva Nygren sa...

Jag tycker det var en riktigt grym, för att tala potent ungdomska, markering av biskopen. Fram för folk med civilkurage.

Alla smutsiga detaljer sa...

Jag har länge tyckt att Hübinett är ganska kass men det är många. Hur som helst så visar det ju sig att regeringen kan styra och ställa som dom vill ändå. Tänk dig hur det hade sett ut om syrran varit kvar när Engström vägrar debattera med Vanja och istället får hålla eget hov: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7932821.ab För övrigt en vanlig strategi från regeringens sida, dom debatterar sällan.

Mikael K sa...

Upprörande - och vilken märklig debatt strategi från SVT:s sida.