fredag 19 mars 2010

Fabrikat

Grodor kommer från himlen. Att så är fallet beror på att någon eller något släpper sig eller petar sig i näsan. En nysning kan också göra sitt till. Mer jordnära är det med pesto. Den, eller kanske det, kommer från pestoträdet. Och korvar kommer från speciellt sneda grisar. Extra gott smakar korvarna om svinfarmaren är duktig på att sätta ihop ballonger, så att de blir ”korviga” djur. Det är inte lätt att veta vad som är fabricerade produkter. Enligt gårdagens DN (ännu inte utlagd men här en text baserad på samma undersökning) vet mindre än hälften av svenskarna om att falukorv är ett halvfabrikat.

Lika svårt kan det vara med inre kriser. Beror de blytunga känslorna på omgivningen eller släktskapet? Socialstyrelsen slog i veckan fast en nationell riktlinje gällande vård av depressioner och ångestsyndrom. Rekommendationen, som förordar terapi framför psykofarmaka när det gäller lindrigare depressioner, måste ses som ett förnuftets genombrott. Nog är det bättre att ta itu med problemen än att kapsla in dem.

Nu ska det bli intressant om läkemedelsföretagen lägger in en högre växel och startar en offensiv debatt om vad människor mår bäst av. Piller, kognitiv terapi eller något annat alternativ, det är frågan. Att blicka uppåt går kanske också bra. Men då måste du hålla utkik för vad som kan komma farande från ovan. Det tänker jag göra.

1 kommentar:

Eva Nygren sa...

Ah,där fick du till det fint, Slow! Vad gäller falukorven så är det rätt skrämmande - vad skulle den annars vara? En falugrisprodukt??

At Socialstyrelsen tagit sitt förnuft till fånga är bra men också alldeles för sent. Jag tycker att det är tragiskt hur toppstyrt vårt land är. För ett år sedan gick man ut med erbjudanden till vårdcentralerna om att man gav bidrag för dem att anställa KBT-psykologer. Det fanns inte tillräckligt många att tillgå, så då kunde man snabbutbilda syrror och socialarbetare. Det var fortsatt väldigt kostsamt att gå i andra former av terapi - det blev en fattigmansvariant att gå i KBT. Inte snyggt. Det var ekonomi som styrde det, vad de än säger. Nu kommer, återigen uppifrån, insikten om att det finns flera vägar till samma mål. Ja, det är skit med visst i det här landet. Demokrati? Ja, men SÅ auktoritetsstyrt, byråkratstyrt. Detta gäller sjukvården, skolan, you name it.
Inget kommer från ovan i mitt liv. Men somt inifrån! Hälsningar!