söndag 27 april 2008

Körkrax

"Körslaget"-producenterna har gjort en "Truman show" och inte bara försökt kontrollera verkligheten utan även förbättra den. Sådant är såklart dömt att misslyckas. Dikten, eller körsången i det här fallet, låter sig inte så lätt ristas in i direktsändningen.

Tänk om upphovsnissarna läst lite grekisk dramatik och frågat körerna vad händelseförloppen skulle mynna i. Eller är det kanske det man har gjort på något slags omvänt sätt? I stället för att låta körerna kommentera handlingen, som de goda gamla grekerna gjorde, tänker man att körsångarna i fortsättningen ska att uttrycka vilsenhet, sökande och sårbarhet, vara dramats hjältar som utsätts för allehanda prövningar och smått omöjliga hinder att forcera. Vilket tufft och innovativt producentgrepp det skulle vara!

Men nej, jag tror det är Mammon som skyndat på en massa förhastade beslut och något riktigt fint i den här kråksången tror jag det är svårt att kraxa.

Linda Bengtzings kör åkte igår kväll. Tre är kvar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Värt att veta är att även schlagerspektaklets genrep bandas, körs med sekundpassning och rullar med när det sänds. Sen om det är för backup ifall nåt skulle hända (kunna hoppa till inspelat material utan att det märks eftersom de gör samma kameravinklar, poser m.m.) eller för att "feta" till ljudet kan jag dock ej svara på.....

Men det är klart att man fuskar när man gör tvproduktioner eller tror alla att tex en idolfinal går helt live (ja röstningen gör det men resten?)? Givetvis bandar man massa genrep m.m. för att kunna hämta från det bästa.

Mikael K sa...

Ja, där krossades den illusionen. Och så kan jag tycka att Kraftwerk inte är spontana, när de går (gick?) av scenen på sina egna konserter.