fredag 18 april 2008

Svensk bio och en blaska på arabiska

Bion är körd, sägs det i en etc-artikel om SF:s nästan biografmonopol.

Ja, SF kör nog sig själva i botten så där steg för steg tills möjligheterna till bioavkastningen försvunnit och distributionsformen antagit annan skepnad och övergått till ringa kostnader.

Bolaget SF är kommersiellt och knappast intresserat av främja kultur. Det borde de givetvis klandras för, trots att det var länge sedan inrättningarna påminde om palats, där drömmar, illusioner och lögner projicerades.

Men trots att både repertoar och visningsteknik känns vissen tror jag att bion nog kan blomma - på oaser. Annars krävs att staten går in och än mer främjar konstarten filmen, som ju är en dyr och på många sätt otymplig rackare.

En annan grej jag har tänkt på är att det behövs en ny gratistidning. Den ska innehålla nyheter utifrån ett svenskt och nordiskt perspektiv med ett allt mer svällande epicentrum. Hela bladet ska vara skrivet på arabiska.

Målgruppen är tillräckligt stor – eller har jag fått solsting av allt cyklande i aprilsolen? – för att tidningen ska bli intressant för annonsörerna. Ur ett integrationsperspektiv kan blaskan bli ett naggande demokratiskt bidrag. Och vilken reklam den skulle bli för Sverige ute i världen.

Stockholm är given testpilot. Ready for take off.

Inga kommentarer: