tisdag 16 juni 2009

Jämförelser

Fotbolls-EM för ungdomslandslag fortsätter. I dag tog Sverige sig an Vitryssland och slog till med en veritabel femetta. Det svenska liret fullkomligt lyste av självförtroende och mängder av mod. Kommentatorerna blev saliga och började genast jämföra med 5-0-viktorian mot Bulgarien för fem år sedan i EM. Och det för att champagneskotten satt i krysset, de mentala spärrarna porlade och spelet bubblade.

Framgången under EM 2004 bestod i att Sverige gick till kvartsfinal. Men jämförelsen med dagens talangfulla ungdomsgäng haltar. För till skillnad mot seniorerna då har dagens Berg, Bengtsson och kompani med sina kreativa kvaliteter möjlighet gå hela vägen – in i kaklet mot det stora målet. Så allvarligt talat herrar experter, släpp hörnflaggan, kom in i matchen och vidga vyerna en aning. Jämför inte med internationella parenteser när det finns komparativa succéer. Botanisera bland andra explosioner på det gröna fältet. Som när Argentina 1978 tvålade till – eller in – Peru med 6-0. Eller när Frankrike 1998 först drämde Sydafrika med tre och sedan Saudiarabien med fyra bollar. Båda lagen ifråga gick som bekant hela vägen. Eller liksom när Francois Truffaut under några år kritiserat hela den franska filmindustrin och sedan, 1959 i Cannes, visade upp De 400 slagen!

På tal om bubblor firade vi igår. Min fru har fått nytt jobb, grabben har sommarlov och jag är ledig. Och A är lokaliserad.

3 kommentarer:

Alla smutsiga detaljer sa...

segrar, nystarter, femettor, livet är fint ibland :-)

Jah Hollis sa...

Frågan är hur god värdemätare detta var, den stora vinsten till trots. Vitryssland var inget höjdarlag (jo, jag var på Malmö nya stadion och såg matchen). Men i TV4:s sändning från det tuffare mötet mellan Italien och Serbien kallade någon kommentator Sveriges vinst för "under" eller "mirakel" eller liknande. Sportkommentatorer verkar inte längre ha några känslor för proportioner när det gäller att beskriva saker. Jag hade själv tippat 3-1 till Sverige och det stod sig fram till att det var mindre än tio minuter kvar. Vinsten var inget "mirakel" utan ett ganska rättvisande resultat. Men visst ska vi hoppas att det här pigga laget ska gå långt nu.

eva.nygren.dalby@gmail.com sa...

Skönt med de goda dagarna! Bra att A är lokaliserad. Det lät svårt, det där.