tisdag 27 december 2011

Ruta 21


I många av Alfred Hitchcocks filmer misstänks hjälten vara skyldig till någonting. För att bevisa sin oskuld måste han eller hon (om Hitchcock någonsin hade kvinnliga hjältar, jag minns inte just nu) ta på sig skulden. Därefter blir han, eller hon, rentvådd. Under åren som kom raffinerade Hitchcock sin dramaturgi. I sista minuten är en av mina favoritfilmer, men mest drabbad har jag blivit när jag följt The wrong man med Henry Fonda.

Det är upprörande att journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson i en politisk process dömts till elva års fängelse. Nu är frågan om de ska överklaga eller om de ska acceptera domen för att i nästa skede kunna söka benådning. Det är hemskt vad de måste stå ut med. Vidare är det lätt för mig att från Sumpan tycka någonting. Som att för en diktatur är lögner en förutsättning och därför spelar det ingen roll vad eller vem man utger sig för att vara. Därför tycker jag att Martin och Johan ska söka benådning och parallellt ha tilltro till att de politiska påtryckningarna blir så starka att den etiopiska regimen ger vika. Således blir de skyldiga till vad de anklagas för men förhoppningsvis fria. 

Den goda Alfred skulle nog le i mjugg. Och säkert skulle han i manuset skriva in karaktärer som menar att journalister som överträder lagar får finna sig i att dömas för vad som helst vare sig bevis finnes eller icke. För det hör till dramaturgins regler. I filmen och i verkligheten. 

God fortsättning.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Varför skall vi egentligen tycka synd om dessa "journalister". Det är ju självklart att de brutit mot etiopisk lag. Sedan tycker jag att det är löjligt att kalla dem för "journalister" när varannan vänsterknutte kallar sig journalist eller fredlig demonstrant. Istället borde Sverige tillämpa lagar som gör att de som hjälper terrorister, vandaler eller liknade personer skall straffas som om de själva genomfört brottet. Precis som i Etiopien!
En motivering till det ringa straffet som retar mig är motiveringen att de måste ta hand om sina föräldrar. Har inte etiopiska staten hört talas om Carema och andra välfärdsföretag i Sverige? Ingen skall ju behöva ta hand om sina föräldrar i Sverige, men de kanske ser annorlunda ut om elva år…
Undrar hur debatten blir i Sverige om det beslutas om utlämning av fångar mellan Etiopien och Sverige. Kommer våra PK-journalister att tillåta att vi skickar etiopier till etiopiska fängelser? Det kan bli en mycket intressant debatt.
De nu dömda "journalisterna" har förtjänat många år i etiopiskt fängelse och vi svenskar bör få läsa om annat än deras olycka. I annat fall säger vi abonnemanget på morgontidningen och kvällstidningen slutade de flesta av oss att köpa för decennier sedan. -Tänk om vi kunde välja bort TV-licensen också.
Sluta gråt för att de ställt till det för sig. Det ingick säkerligen i deras plan. Nu skall Svenska regeringen kritiseras och vi skall tycka synd om "journalisterna" i Etiopien. Resultatet de hoppas på är att folk i allmänhet skall ringakta det svenska samhället och förhoppningsvis bli rättrogna kommunister medan "journalisterna" sitter i etiopiskt fängelse.

Jah Hollis sa...

Det är väl ingen som sagt att vi ska ”tycka synd om dem” eller ”gråta över dem”. Att de båda länge arbetat som journalister är inte svårt att få bekräftat om man inte börjar med att utgå från sina egna förutfattade meningar om saker och ting.
Vore du inte så oerhört bitter som du verkar kanske du skulle kunna fundera lite över vad det fria ordet betyder för oss alla. Men det kanske är för mycket begärt.

Mikael K sa...

Det är en lite märklig retorik att man får skylla sig själv och i samma andetag ta den uppenbarligen fiktiva anklagelsen om terrorism på allvar och därmed rättfärdiga straffet som utmätts.

Att misskreditera Schibbye och Persson som journalister är löjligt, inte minst med tanke på de kunder som har ställt upp för dem plus yrkesförbundet Journalistförbundet som de har i ryggen.

Som Jah skriver, det fria ordet är viktigt och ska hållas högt. Och jag påminns om att det är fantastiskt att vi kan diskutera här och nu, vilka ämnen vi vill.