söndag 11 december 2011

Ruta 5


Nedräkningen till nyår fortsätter.

I DN debatteras pressetik utifrån en frågeställning att publicister och journalister köper information från polisen. Stämmer antagandena låter det som tvivelaktiga affärsuppgörelser och arbetsmetoder. Stockholmstidningen har i dag ett allt annat än homogent innehåll. I en nyhetstext (ännu inte på nätet) om högerextremism redovisar skribenten inte bara vad som hänt utan visar också journalistiskt kurage genom att berätta om det explicita hot som uttalats av fanatiker på plats.

Att förmoda sprider grumliga ringar på vattnet. Det låter som en klyscha, men att fråga – ställ gärna naiva spörsmål – är nödvändigt. Även om svaren uteblir blir cirklarna glasklara. Se gärna Inside job om du får tillfälle. Eller varför inte Den förskräckliga flickan?


2 kommentarer:

Eva Nygren sa...

Åh, vad jag skulle vilja kunna tyska, bara sådär. Är rätt bra på att förstå, trodde jag, men jag hänger inte med i denna film.

Är det en bra film? Att våga ställa naiva frågor är viktigt:

Mikael K sa...

Den är fantastisk och handlar en student som strax gör ett arbete om nazismens förankring under kriget i samhället där hon bor. Till en början är alla positiva till studien, men ju mer kvinnan tar redo på desto starkare blir reaktionerna och kraven på att hon ska sluta leta - hon har ju funnit tillräckligt…

Filmen skulle kunna finnas på något bibliotek.