fredag 28 mars 2008

Brasa på kinesiska

Om jag förstår en fras rätt i dagens ledare i DN kan bara kineser laga kinamat. Svenskar kan i varje fall inte krydda eller woka på kinesiska. Innebär det att det som är kinesiskt är oantastligt? Är svenskar bäst på att supa svenska snapsar? Dansar polacker perfekt polska?

Nej, just det.

Inte heller får den kinesiska regeringen bryta mot mänskliga rättigheter eller barnkonventioner bara för att man gör det på kinesiska och i staten Kinas namn. Men att de gör det kräver protester. Att bojkotta OS-invigningen, ett symboliskt spektakel med konstnärliga inslag, tror jag är som att pissa mot vinden.

Hellre handelsembargo. Det skulle sätta press på den kinesiska regeringen och dess korrupta utövare. I en insändare i DN idag tycker en läsare ungefär samma sak.

Den olympiska elden ska upp till Mount Everest och även komma till Lhasa på vägen till Beijing. Enligt Washington Post hyser myndigheterna oro över att elden kommer att släckas av demostranter. Jag tror snarare att elden kan komma att symbolisera det allt bestämdare motstånd som de kinesiska auktoriteterna dagligen kommer att tvingas möta.

Därmed inte sagt att inte vem som helst kan tillaga anka eller nudelsoppa. Även Jansson måste kunna fresta med det.

1 kommentar:

Heidi.H sa...

Svenskar kan säkert också vara specialiserade på asiatisk matlagning. Frågan är ju bara vem som är mest lämpad att avgöra vem som lagar bäst mat, facken eller blivande arbetsgivare! Skulle även vara mycket intressant att veta hur matprovning rent praktiskt går till hos fackförbunden.