onsdag 3 september 2008

It´s a wonderful world

Nja, jag vet inte riktigt. Jag såg Ken Loachs svinbra drama It’s a free world om hur människor utnyttjas på sina krafter och hur pengar (speciellt dessa äckliga euro) gror girigburkar som är så pantade att de inte går att återvinna.

Lite vill ha något. Mycket vill ha mer. Påminn mig om att jag ska fråga Marek och Dariusz under vilka villkor de jobbar. De trivs att komma hit och dit. De får bättre betalt här och där än i Wroclaw eller Gdansk. De jobbar definitivt billigare. Ibland mycket bättre. Idag hörde jag talas om följande åsikt från en svensk kvinna, som tröttnat på mycket snack lite verkstad-mentaliteten: ”Jag har fördomar mot hantverkare och det är att jag aldrig anlitar svenskar.”

Tro mig. Det är en fantastisk film Loach gjort baserad på ett lika strålande manus av Paul Laverty (jo, det var han som också skrev The wind that shakes the barley & Sweet sixteen), vars karaktärer är tecknade med både ego och empati. Sensmoralen är tydlig: det går åt helvete utan moral. Frågan är om Marek och Dariusz får jobb här eller där då.

3 kommentarer:

Eva Nygren sa...

Hej du din saktmodige. Såg filmen i kväll. Mycket bra. Ordar om den i morgon (om Kraften finns ...)

Jah Hollis sa...

Jag tar detta som om att två pålitliga filmkännare rekommenderar ett besök på Spegeln.
Själv hade jag tänkt jag skulle försöka hasa mig dit för att se Blade runner: The final cut. Fastän jag har den i fem versioner på dvd och en på video redan.
Men film ä-r bäst på bio, eller?

Mikael K sa...

Absolut, Jah. Masa dig dit.
Vad gäller Bladerunnner låter det som att återse en gammal klasskompis. Inga förväntningar alls, då kan det bli en toppenkväll.
Och javisst. Inget går upp mot bio. En förreställning är sällan perfekt (som hd eller dvd ofta är) och däri finns en viss chaarm. När jag tittade på Loachs film var ljudspåret skitigt och jag tänkte klaga efteråt, men tagen som jag var glömde jag bort det.