söndag 3 augusti 2008

Ett eller två år

Den kinesiska gymnasten He Kexin, lär vara för ung för att få delta i OS. Hon kan vara allt mellan 14 och 15 år och har knappast fylllt OS-åldersgränsen 16, enligt ett inslag i kvällens Sportspegeln på SVT. IOK har dock beslutat att låta saken bero och inte utreda. I lagtävlingen kan Kexin bli tungan på vågen, för att kinesiskorna ska snuva amerikanskorna på guldet. Vi får väl se.

Kexins ringa ålder borde jämställas med dopning, föreslogs det i Sportspegeln. Vilket tjafs det alltid ska vara om tonåringar, vad de vill och vad de förväntas tycka och tänka. Nog för att framtiden är deras men det finns ett nu även för resten av befolkningen.

Mexikanen José Medellin, som erkänt ett avskyvärt brott han utförde för 14 år sedan, ska på tisdag avrättas i Texas. Då var He Kexin ett eller två år, kanske inte ens född. Vad gäller matchen med oåterkalleliga dödliga utgångar, så vann Kina överlägset förra året. Enligt Amnesty International avrättades 2007 minst 470 personer i Kina och exakt 42 människor i USA. José Medellin är 33 år.

3 kommentarer:

Alla smutsiga detaljer sa...

Hade tänkt raljera lite över "allt mellan 14 och 15 år" och kanske dra en eller annan paralell till vårt 14åriga simlöfte - vad hon nu heter - som är med i den svenska truppen. Men dödsstraffen tog liksom udden av mitt försök till raljerande och lämnade en sur smak istället. Hm, kanske borde jag betala min medlemsavgift till Amnesty igen?

Mikael K sa...

Inte min mening att sprida dåligt samvete. Mer ett försök att beskriva några delar av vår märkliga och väl aningen sorgliga planet.

Alla smutsiga detaljer sa...

Jepp, jag är med. Du träffade helt rätt.