fredag 22 augusti 2008

Val

Mörk eller ljus choklad? Fortsätta eller lägga av? Stanna eller fly? Nu har mer än en handfull fackliga organisationer valt, och den 3 september invigs ett center för papperslösa i Stockholm. SAC/Syndikaliserna är inte bland de inblandade, men har ju redan banat väg för de andra fackkollegorna genom att tidigt visat sitt stöd för de utsatta.

Ute eller inne? Gå upp eller sova? Fem i fyra har Jörgen Persson knappast några kval.

Och så måste jag berätta att jag nyligen såg det franska dramat ”Skuggornas armé” om några personer i motståndsrörelsen under andra världskriget. Den är gjord av Jean-Pierre Melville och kan karakteriseras som en existentialistisk film om val, kval och om att forma sitt eget öde. Det är som att se ett verk av Sartre appliceras i verkligheten (ja, så verkligt film nu kan bli). Lino Ventura spelar grymt nedtonad och är en mindre uppenbarelse. Det gäller i högsta grad även Simone Signoret i rollen som den skarpa och analytiska Mathilde.

4 kommentarer:

Alla smutsiga detaljer sa...

Har alltid sagt att det där med valfrihet är överskattat.

Mikael K sa...

Ja, om inte annat så slipper man ångesten.

Sånger från nedre botten sa...

Vad fint att Fastighets och en del andra fack öppnar en lokal för papperslösa så att polisen vet var de ska hitta dem, Jättefint asså.

Mikael K sa...

Sånger, svår fråga. Att ta ställning för de papperslösa som de aktuella förbunden gör tycker jag är bra, i varje fall bättre än att överge dem.
Medför det här ställningsstagandet att polisen smäller upp en central i eller mitt emot det aktuella centret riskerar hela situationen att bli en mörk fläck i den svenska historien.